Wat is yoga?

Er bestaan vele soorten yoga. Dynamische, ontspannende, makkelijk of met een fysieke uitdaging. De nadruk kan liggen op het fysieke, op het mentale gebied of een combinatie daarvan. Bij bijna alle vormen van yoga speelt aandacht voor de adem een grote rol.

Yoga ontstond in India, ongeveer 4500 jaar geleden. Naar zeggen begon het allemaal met het zoeken van de yogi's naar manieren om het urenlange zitten tijdens meditaties vol te kunnen houden. Daarvoor heb je een gezond en flexibel lichaam nodig. Van yoga zijn vooral de houdingen (de asanas) bekend. Dit is eigenlijk maar een klein deel van het hele yogasysteem.

 

Naast de houdingen spelen bij een yogales ademhalings- en concentratie-oefeningen, beheersing van de zintuigen en meditatie daarom ook een grote rol. De filosofie achter yoga omschrijft een pad waarbij je steeds meer in contact komt met jezelf en je beter bewust wordt van je lichaam, adem, gedachten en gevoelens. Op die manier krijg je steeds meer 'tools' in handen om je eigen leven vorm te geven en jezelf beter te leren kennen. 

 

Visie op yoga

Voor mij is het belangrijk dat de yogalessen voor een groot publiek toegankelijk zijn. Yoga is heel breed toepasbaar en heeft veel voordelen voor lichaam en geest. Samen met jou kijk ik wat je uit de lessen wilt halen en wat daarbij de mogelijkheden zijn. Ik geloof in tweerichtingsverkeer hierbij: ik sta open voor jouw wensen en mogelijkheden en bied je indien gewenst lessen op maat.

Ik heb daarnaast ervaring op het gebied van neurodiversiteit (autisme, adhd, hoog sensitiviteit en hoogbegaafdheid). Yoga kan ondersteuning bieden bij uitdagingen die je tegenkomt als je hersenen deze unieke 'bedrading' hebben. Bijvoorbeeld bij overprikkeling of moeite met focussen. Voor deze doelgroepen maak ik yoga op maat. Heb je hier vragen over, neem gerust contact op met me op.